Online publieksbestanden in de Vlaamse bibliotheek

Een roman zoeken naar onderwerp, recensies over Nederlandstalige en vertaalde literatuur opzoeken, grasduinen in de uittrekselbank voor jeugd en volwassenen, krantenartikels over actuele onderwerpen.
Dat wordt u aangeboden door uw bibliotheek via de NBD Biblion online publieksbestanden.
Hieronder krijgt u een overzicht van de online publieksbestanden van NBD Biblion. U kunt direct doorklikken naar de bestanden. Indien deze bibliotheek geen abonnement heeft kunt u een demoversie bekijken.

Actuele DocumentatieBank LiteRom Jeugd Literom
Literom Wereldliteratuur Uittrekselbank Uittrekselbank JeugdConcreet hebt u toegang tot alle bovenvermelde artikels. De actuele artikels zijn raadpleegbaar vanaf 07.00 uur tijdens de dag van de publicatie.
De persdatabank Mediargus is interessant voor iedereen die informatie nodig heeft uit kranten of magazines of gewoon de krant wilt lezen via computer. Regionaal nieuws is ook terug te vinden in de persdatabank.

Actuele DocumentatieBank

Actuele DocumentatieBank

Ben je op zoek naar 'hapklare', actuele informatie? Dan is de Actuele DocumentatieBank een goed (internet)adres voor jou, of je nu scholier bent of niet. Je kunt hier terecht als je zoekt naar onderwerpen voor een spreekbeurt, werkstuk of scriptie. Of voor informatie over zaken die regelmatig in het nieuws en onderwerp van gesprek zijn.
De Actuele DocumentatieBank bestaat uit dossiers over veelgevraagde onderwerpen uit het dagelijks nieuws. Elk dossier bevat goed leesbare informatie. De dossierinhoud wordt regelmatig ververst en ook komen er steeds nieuwe, actuele dossiers bij. Ieder dossier bestaat uit:

· Een korte toelichting op het onderwerp.
· Actuele krantenartikelen met een uitleg over het onderwerp.
· Tips over boeken, cd's, dvd's, video's etcetera. Je kunt deze uitgaven vinden of aanvragen in de openbare bibliotheek of schoolmediatheek.
· Weblinks, dat wil zeggen verwijzingen naar goede achtergrondinformatie op internet.
· Persfoto's van o.a. het ANP.

LiteRom

LiteRom

De meest complete verzameling, meer dan 100.000 recensies, de oudste uit 1882, over Nederlandstalige literatuur, die zijn verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag- en weekbladen. Het gaat hierbij om een breed scala van bladen, van Margriet tot Vrij Nederland en van De Nederlandsche Spectator tot De Telegraaf. De LiteRom is hét bestand voor alle in literatuur geïnteresseerde bibliotheekbezoekers en bijzonder geschikt als naslagwerk voor scholieren in de derde graad van het secundaire onderwijs en voor studenten Nederlandse literatuur.
Jeugd LiteRom

Jeugd LiteRom

De eerste fulltext databank over Nederlandstalige jeugdliteratuur, met bijna 22.000 recensies over oorspronkelijk Nederlandstalige jeugdboeken vanaf 1900. Deze recensies, eerder verschenen in Nederlandse en Vlaamse dagbladen en tijdschriften, zijn grotendeels afkomstig uit de collectie van het Letterkundig Museum in Den Haag. Zeer geschikt voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandstalige jeugdliteratuur. De JeugdLiteRom is een goed naslagwerk voor scholieren van alle onderwijsniveaus en de in jeugdliteratuur geïnteresseerde bibliotheekbezoeker.
LiteRom Wereldliteratuur

LiteRom Wereldliteratuur

De LiteRom Wereldliteratuur is een databank over niet-Nederlandstalige (vertaalde) literatuur. Het bestand biedt vele tienduizenden boekrecensies en auteursinterviews die sinds 1976 in Nederlandse dag- en weekbladen zijn opgenomen. De LiteRom Wereldliteratuur is een handig naslagwerk voor wie achtergrondinformatie zoekt over literatuur uit verschillende taalgebieden. De LiteRom Wereldliteratuur biedt met name studenten, scholieren in het voortgezet onderwijs en leden van leeskringen ondersteuning bij het maken van werkstukken en het voorbereiden van boekbesprekingen.
Uittrekselbank

Uittrekselbank

Een fulltext databank met uittreksels van Nederlandse maar ook buitenlandse literatuur en auteursportretten. De UittrekselBank bevat ruim 2.400 uittreksels van voornamelijk Nederlandse literaire werken, voor een groot deel afkomstig uit bestaande, zeer bekende uittrekselboeken, en meer dan 250 auteursportretten. De auteursportretten bieden naast biografische gegevens de hoofdlijnen van het werk van de auteur, een bibliografie en verwijzingen naar bestaande uittreksels en eventuele internetadressen. Bij een groot aantal auteursportretten is nu ook een foto van de auteur opgenomen. Daarnaast bevat de UittrekselBank ruim 500 'snuffelteksten', dat wil zeggen een beknopte beschrijving van literaire werken, en een aantal oriëntatieteksten. Dat zijn beknopte informatieve teksten over Nederlandse, Vlaamse en buitenlandse auteurs. Ook biedt deze databank ruim 4.000 verwijzingen naar uittreksels in circa 200 uittrekselboeken. De UittrekselBank biedt achtergrondinformatie voor liefhebbers van romans en leden van leeskringen en is hét naslagwerk voor scholieren in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs, voor werkstukken en leesdossiers.
Uittrekselbank Jeugd

Uittrekselbank Jeugd

Een fulltext databank met uittreksels van jeugdboeken en auteursportretten. Het bevat speciaal voor jongeren geschreven uittreksels van jeugdboeken (inmiddels zo'n 640), ruim 100 auteursportretten van jeugdboekenschrijvers en 70 beknopte 'snuffelteksten'. De uittreksels bevatten een samenvatting, een bespreking van onderwerp, titel, opbouw, personages en taal en stijl. Ook wordt aandacht geschonken aan de reacties op het boek en aan achtergronden die voor een goed begrip belangrijk zijn. De UittrekselBank Jeugd is zeer geschikt voor het in jeugdboeken geïnteresseerde publiek en een uitstekende bron voor werkstukken, boekbesprekingen en leesdossiers voor scholieren uit het secundair onderwijs.

Heeft u vragen over de publieksbestanden van NBD Biblion dan kunt u contact opnemen met de Helpdesk, E-mail: helpdesk@nbdbiblion.nl of Telefoon: (+31)(0)79 3440 0336

Antwerpen
Antwerpen
Balen
Beerse
Boechout
Bornem
Borsbeek
Brasschaat
Edegem
Grobbendonk
Heist-op-den-Berg
Herniksem
Herentals
Herenthout
Hoogstraten
Hove
Kalmthout
Kapellen
Kontich
Lier
Lint
Malle
Mechelen
Mol
Nijlen
Oud-Turnhout
Puurs
Ravels
Rumst
Schilde
Schoten
Turnhout
Vosselaar
Wommelgem
Wuustwezel
Wijnegem
Zandhoven
Zoersel
Brussels Gewest
Brussel HOB
Limburg
Beringen
Bilzen
Borgloon
Bree
Dilsen-Stokkem
Genk
Gingelom
Ham
Hasselt
Heers
Herk-de-Stad
Heusden-Zolder
Hoeselt
Houthalen
Kortessem
Leopoldsburg
Lommel
Lummen
Meeuwen-Gruitrode
Neerpelt
Opglabbeek
Overpelt
Peer
Riemst
Sint-Truiden
Tessenderlo
Voeren
Wellen
Zonhoven
Zutendaal
Oost-Vlaanderen
Aalter
Assenede
Berlare
Beveren
Brakel
Deinze
Dendermonde
Destelbergen
Eeklo
Evergem
Gent
Kaprijke
Kluisbergen
Lochristi
Maldegem
Melle
Merelbeke
Moerbeke
Moerbere-Waas
Nazareth
Sint-Niklaas
Temse
Waarschoot
Wachtebeke
Wetteren
Wortegem-Petegem
Zele
Zottegem
Zwalm

Vlaams-Brabant
Asse
Beersel
Bertem
Boutersem
Diest
Dilbeek
Glabbeek
Haacht
Hoegaarden
Kampenhout
Keerbergen
Leuven
Liedekerke
Meise
Merchtem
Overijse
Steenokkerzeel
Ternat
Tervuren
Tienen
West-Vlaanderen
Beernem
Blankenberge
Bredene
Gistel
Harelbeke
Ichtegem
Knokke-Heist
Koksijde
Kortemark
Kortrijk
Kuurne
Langemark-Poelkapelle
Ledegem
Meulebeke
Middelkerke
Oostende
Oostkamp
Oostrozebeke
Poperinge
Roeselare
Staden
Tielt
Veurne
Waregem
Wervik
Wevelgem
Wielsbeke
Wingene
Zedelgem
Zonnebeke
Zwevegem